Naše Filozofie
„Pro výrobu špičkových vín stačí pouze dvě věci: kvalitní hrozny a kvalitní dubové sudy.“
příběh vína
Na tvorbě vína se podílíme my dva, Lucie a Milan. Během vinobraní nám se sklizní a zpracováním hroznů pomáhá naše rodina a kamarádi.
Víno vyrábíme „po staru“ v klasickém klenutém sklepě, v dubových sudech. Dle našeho názoru víno potřebuje chemii nebo čas. Rozhodili jsme se jít cestou času. Vína obvykle necháváme zrát 2 roky v dubových sudech, díky tomu si můžeme dovolit do našich vín nepřidávat nic kromě hroznů. Všechny mikrobiální a fyzikální procesy jako je např. alkoholová fermentace, odbourávání kyseliny jablečné nebo stabilizace bílkovin proběhnou během dvou let spontánně. Vína nefiltrujeme, pouze stáčíme, protože každá filtrace víno ochuzuje – nicméně to neznamená, že by naše vína byla kalná. Před samotným lahvováním vína velmi lehce zasíříme – oxid siřičitý pro nás není zlo, ale skvělý pomocník, pokud se používá ve správném množství. Vína si plníme a etiketujeme sami – etikety používáme univerzální, takže např. odrůdu, ročník nebo obsah alkoholu dopisujeme na každou láhev ručně. Můžete si proto být jistí, že každá láhev nám prošla rukama nesčetněkrát.
Děláme malé šarže vín, obvykle jeden sud = jedna šarže vína. Snažíme se o tvorbu těch nejlepších vín.





Technologie výroby
Hrozny pro výrobu pocházejí od místních vinohradníků. Většina produkce pochází z ikonické vinice nacházející se přímo pod kapličkou, která dominuje skalce nad Hnanicemi. Dříve byla tato viniční trať označovaná jako viniční trať „Skalka“, v současné době sloučena pod viniční trať „Fládnická“. Hrozny jsou to jediné, co do vína přidáváme.
Veškerá vína necháváme spontánně rozkvasit, nepřidáváme žádné umělé kvasinky, ani vlastní zákvas. Bílá vína kvasíme přímo v sudech, oranžová a červená vína v kádích na rmutu.
Ke zrání vína používáme nové i starší dubové sudy o objemu 225-300 l, různých francouzských bednářství a rakouského bednářství Schneckenleitner.
Vína obvykle necháváme v sudech zrát 21-24 měsíců a láhvujeme těsně před vinobraním. Proto od nás můžete ochutnat lahvovaná vína nejdříve dva roky stará.
Při zpracování hroznů a zrání vína nepoužíváme oxid siřičitý. Mále množství přidáváme až těsně před lahvováním. Použití oxidu siřičitého nahrazujeme mícháním vína na kalech.
Roční produkce vína je několik stovek lahví.